О Владици

Успомене на сусрете са Владиком Атанасијем

Успомене на сусрете са Владиком Атанасијем

Звучни запис Радио Светигора 14. март 2021. године

Сенка Дурутовић, предсједница „Кола српских сестара“ из Никшића, дугогодишњи химанитарни радник и активни учесник црквеног живота на овим просторима, имала је прилику и благослов да често буде уз блаженопочившег Владику захумско-херцеговачког Атанасија, духовно-теолошку громаду наше Цркве и православља уопште, великог молитвеника за цио српски народ о чијој личности и заслугама ће да се говори, пише и саглeдава у времену које је пред нама.

У разговору за Радио Светигору Сенка Дурутовић каже да је веома тешко говорити о Владици Атанасију, али да је то дугогодишње пријатељство за њу било невиђена радост, богатство и Божји дар.

„Волио је дјецу, волио је народ, волио је војску, сиротињу, а својим препознатљивим одијевањем и понашањем прикривао је врлине и само човјек који га је добро познавао знао је шта се крије иза свега тога. Често би га могли затећи са сузом у оку, у молитви. Ја никад у животу нијесам чула једноставније, а веће ствари, него од њега. То свједоче и његова предавања на Филозофском факултету у Никшићу, на којима је почињао да прича од Месија, и Барселоне, а завршавао са највећим тајнама, о Светој Тројици, Светом Василију Великом, као највећи патролог овог времена“, наводи, између осталог, Сенка Дурутовић, говорећи о Владици Атанасију.

Евоцирала је бројне успомене на сусрете са Владиком Атанасијем у њеном дому у Никшићу, на ратне `90-их године, заједничке посјете Криту, Грчкој, Косову и Метохији, везаност са блаженопочившим Митрополитом Амфилохијем и њиховим духовним оцем Авом Јустином Поповићем.

Са Сенком Дурутовић је разговарала Сенка Чоловић Шумић.

Извор: Радио Светигора

Веб-сајт

Званични веб сајт епископа др Атанасија (Јевтића), професора емеритуса Универзитета у Београду

Уредник: др Максим (Васиљевић), епископ западноамерички

Контакт: info@westsrbdio.org

Фотографије