О Владици

Тумач Косовског завета, чувар Косова и Метохије

Тумач Косовског завета, чувар Косова и Метохије

Чланови Председништва и Скупштине
Покрета за одбрану Косова и Метохије
4. март 2021. године

Владика Атанасије представио се у Господу. Умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски својим великим делом и аутентичном личношћу обележио је готово пет деценија историје српског народа. Био је у исто време учени професор Православног богословског факултета, писац, богослов, историчар цркве и преводилац, Владика који је обнављао Светосавску цркву, крстио, храбрио и усправљао свој народ, јавна личност и трибун која се хватао у коштац са највећим изазовима своје епохе. Рођен у шабачко-ваљевском крају, узрастао под крилом Преподобног оца Јустина Ћелијског, школован у Грчкој и Француској, полиглота широких, поузданих и сређених знања, био је познат и препознат у међународној теологији и науци.

У нашем јавном животу, у тешким временима, од почетка седамдесетих година протеклог века до данас, Владика Атанасије је храбро и бескомпромисно сведочио Истину. Заједно са својим сабратом и саборцем, Митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, био је чувар предања црквених Отаца, српских духовника и народних вођа који се нису повлачили пред силом и лажима овога света, од Светог Саве преко свих потоњих који газише Свечевом стазом.

Владика Атанасије је вероватно био један од најзаслужнијих за то што почетком осамдесетих година ХХ века најшири слојеви српског друштва коначно сазнају за страдања својих сународника на Косову и Метохији. У томе су посебно важну улогу имали његови чланци и путописи сабрани у књигу Од Косова до Јадовна (1984), као и његов уреднички рад на монументалним Задужбинама Косова (1987). Био је први покретач Апела за заштиту српског живља и његових светиња на Косову српских свештеника и монаха (1982) и потоњих јавних обраћања косовскометохијских Срба, која су пробудила свест о националном егзодусу са Косова и Метохије. На Косову и Метохији био је када је било најтеже, да би баш ту и тада на српски језик превео Псалтир и Књиге Макавејске. Страдалну историју српског народа својим делима и иступима убедљиво о и неопозиво је поставио у видокруг њеног исконског новозаветног значења и смисла. У обнови Косовског завета ишао је путевима својих великих претходника – Светог Јустина Ћелијског и Светог Владике Николаја Жичког и Охридског.

Заједно са Митрополитом Амфилохијем, Владика Атанасије био је један од покретача и писаца нашег Апела за одбрану Косова и Метохије (2018). Идеја о овом документу родила се у разговору после промоције деветог издања књиге Од Косова и Јадовна на Православном богословском факултету, да би сазрела у неколико потоњих сусрета. Апел је испунио свој циљ – успео је да охрабри и подстакне српску јавност да се одупре намери српских власти да се коначно одрекну Косова и Метохије. Када је Апел, на дан Преподобног оца Јустина 2020, прерастао у Покрет за одбрану Косова и Метохије (2020), Владика Атанасије је био један од његових оснивача и чланова.

Познавати Владику Атанасија била је велика привилегија. Бити његов саборац у Покрету за одбрану Косова и Метохије значило је огромну част и охрабрење. Имати његов благослов значило је и значи немати сумњу у коначно победу – и у времену и у вечности.

Велики духовници, са чијим смо благословима кренули у ову борбу, један за другим, напустили су овај свет: Игуман Сланаца отац Андреј, Митрополит Амфилохије, Владика Атанасије. Наше осећање захвалности, дуга и обавезе сада је, међутим, учвршћено. Њихови благослови и молитве тек сада ће добити на снази. Они ће нас водити све до коначне победе, до одбране Косова, Метохије и наше Србије, наших сународника, Светиња, смисла наше историје, жртве наших предака и будућности наших потомака.

Вечна ти успомена, наш Владико! Срећно ти Царство Божије!

Веб-сајт

Званични веб сајт епископа др Атанасија (Јевтића), професора емеритуса Универзитета у Београду

Уредник: др Максим (Васиљевић), епископ западноамерички

Контакт: info@westsrbdio.org

Фотографије