О Владици

Порука Јерусалимског Патријарха Теофила

Порука Јерусалимског Патријарха Теофила

Јерусалимска Патријаршија

Блажењејши Архиепископе Пећки, Митрополите Београдско-карловачки и Патријарше Српски, у Христу Богу, возљубљени и многоцењени брате и саслужитељу Наше смерности, г. г. Порфирије – Ваше многопоштовано Блаженство братски у Господу целивајући, најсрдачније поздрављамо.

Дубоку тугу, која је туга по Васкрслом Господу, изазвала је у Нашем срцу вест о упокојењу у Господу незаборавног Епископа умировљеног Захумско-херцеговачког г. Атанасија Јевтића.

Одмах по пријему ове вести, помолили смо се код страшне Голготе за упокојење његове душе са праведнима у Земљи живих.

Одлазак преминулог Господу донела је пред Наше очи његов огромни принос богословској науци и његов допринос духовном напретку не само побожног православног српског народа него и Православља уопште.

Сусретали смо се са почившим током његовог шестомесечног боравка у нашој Патријаршији од чега су велику корист добили Оци нашег часног Братства, док је, сада преминули, учио јеврејски језик ради превођења Старога Завета.

Одлазак незаборавног Епископа кир-Атанасија отворио је празнину у Православној Цркви која се тешко може попунити. Долазеће генерације, које се уче на његовим списима, црпеће воде које се у њима налазе као „извор воде која тече у живот вечни” (Јн 4,14).

Иако смо људски гледано тужни због његовог одласка, молимо се Ономе који има власт над душама и телима, Господу нашем Исусу Христу, васкрслом из мртвих, за упокојење душе преминулог и упућујемо му поздрав у Господу светим целивом од Свесветог и животворног Гроба.

У Светом Граду Јерусалиму, 5. марта/20. фебруара 2021. године

Ваше возљубљеног Блаженства
Љубљени у Христу брат,
Теофило ΙΙΙ, Патријарх Јерусалимски

Веб-сајт

Званични веб сајт епископа др Атанасија (Јевтића), професора емеритуса Универзитета у Београду

Уредник: др Максим (Васиљевић), епископ западноамерички

Контакт: info@westsrbdio.org

Фотографије