О Владици

Поздравно слово на промоцији књиге „Атанасије – један животопис”

Поздравно слово на промоцији књиге „Атанасије – један животопис”

Епископ Јустин, новоизабрани западноевропски

23. мај 2022.

Преосвећена браћо Архијереји, часни оци, благословени народе Божији

Христос Васкрсе!

Припала ми је ничим заслужена част да вас све овде сабране поздравим и пренесем Патријарашки благослов, као и очинске поздраве Његове Светости Патријарха српскога Господина Порфирија који је са искреним жаљењем спречен да лично присуствује овако важном и узвишеном догађају наше Помесне Цркве – представљању нове књиге о једном о највећих српских и свеправославних богослова нашега века – оцу, учитељу, Епископу, човеку Божијем бесмртности, истоименом Атанасију (Јевтићу).

У Житију преподобног Козме отшелника записаног у књизи Лимонар између осталог стоје и ове речи: „...Осим тога презвитер Василије исприча о преподобном Козми и ово: за време мог десетогодишњег боравка у лаври Фарани код аве Козме, ја сам се много користио његовим богонадахнутим разговорима. Једном говорећи о спасењу душе, он наведе нешто из Св. Атанасија Великог и притом ми рече: „Кад чујеш или нађеш какву реч из књиге Великог Атанасија, ако немаш хартију, запиши је на својој хаљини.“ Слушао је, сабирао, учио се и мучио и на крају записао на разне начине и у разним приликама све оно што је и наш велики Атанасије говорио и писао, исто тако вредни и трудољубиви брат наш Епископ западноамерички Максим, чијег подвига је и плод ово дело које је пред нама. Владико, хвала Вам на томе!

Не желим да одузимам време својим немуштим језиком, јер су међу нама они који су позванији да боље и словесније говоре и о књизи и о лику и делу владике Атанасија. Желим само да узнесем реч благодарења, славе и поклоњењу Тројици слављеноме Богу – Оцу и Сину и Светоме Духу, на дару да живимо у времену тако аутентичног, непоновљивог и неуморног сведока Христа нас ради Распетога и Васкрслога – владике Атанасија. Нека молитве и ревност, труд и љубав, вера и нада, истина и храброст, братољубље и богољубље владике Атанасија о којима и ова књига тако упечатљиво сведочи, и све нас драги моји доведе до наручја Оца Небескога – амин, Боже дај!

Веб-сајт

Званични веб сајт епископа др Атанасија (Јевтића), професора емеритуса Универзитета у Београду

Уредник: др Максим (Васиљевић), епископ западноамерички

Контакт: info@westsrbdio.org

Фотографије