Блог

Премијерно приказан филм „Стубови“ – у знак сјећања на блаженопочившег епископа Атанасија

Документарни филм „Стубови“ премијерно је синоћ приказан у Музеју Херцеговине, у знак сјећања на блаженопочившег епископа Атанасија. Филм говори о животу владике Атанасија од доласка у Херцеговину, али и о периоду прије његовог доласка у нашу епархију, у којој су тада а и касније значајну улогу имали отац Симеон и мати Теодора. Велика сала у музеју била је испуњена до посљедњег мјеста, а гледаоци су са великим интересовањем и врло емотивно испратили филм током свих 50 минута.

Тематика филма је изникла из дубоке потребе нас три вјероучитељице да, и на овај начин, сачувамо траг  три значајне личности наше епархије које су дале немјерљив допринос духовном животу и духовној обнови у Херцеговини, уз које смо стасавали, одрастали и сазријевали. Са друге стране, радом са данашњим средњошколцима, јавила се потреба да их подсјетимо да је постојало вријеме када цркве недељом нису биле пуне и да вјеронаука није била дио образовног система, а да су постојале личности које су, не тако давно, ходале улицама којима сада они ходају. И да су то личности које су цијели свој живот, цјелокупно биће уложили да би сви ми данас имали освјетљен пут и чвршће темеље за надоградњу живота, а што неке раније генерације нису имале. У филму смо могли да видимо лична свједочења све три личности, а могли смо да видимо и јединствене фотографије и снимке које до сада нисмо видјели, тако да овај фим представља и један аутентичан документ.

Премијеру филма увеличало је присуство нашег владике Димитрија, као и присуство званичника нашег града, директора свих средњих школа, ученика и наших драгих суграђана.

Жанела Пажин
Ивана Хрњез
Неда Гудељ

Веб-сајт

Званични веб сајт епископа др Атанасија (Јевтића), професора емеритуса Универзитета у Београду

Уредник: др Максим (Васиљевић), епископ западноамерички

Контакт: info@westsrbdio.org

Фотографије